Ewenement

pośród diet

W trakcie trwania postu możemy dostrzec fenomenalne zdolności samoleczenia. Poprzez niszczenie zwyrodniałych komórek i pozyskiwaniu z nich glukozy (której to w trakcie postu mamy mniej). 
Zwiększymy swoją codzienną energie jak również naprawimy uszkodzony materiał genetyczny DNA, z czym wiąże się regeneracja tkanek, redukcja zmarszczek, cofanie się blizn, guzów, zwyrodnień, ustępowanie otyłości, cukrzycy, włącznie z przywróceniem do normy wszystkich badań.

Czym jest ta dieta?

Zasady

Dieta warzywno-owocowa z racji swojej bardzo niskiej kaloryczności, jest odmianą postu leczniczego, który bywa stosowany jako okresowa kuracja oparta na warzywach niskoskrobiowych i owocach niskocukrowych.
Przez okres od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od wskazań, zaleca się dietę opartą na warzywach niskoskrobiowych: korzeniowych (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew), kapustnych (kapusta, kalafior, brokuł), cebulowych (cebula, por, czosnek), dyniowatych (dynia, kabaczek, ogórki), psiankowatych (pomidor, papryka), liściastych (sałata, natka pietruszki, zioła). Równocześnie można spożywać niskocukrowe owoce, takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód. Warzywa i owoce można jeść na surowo, w postaci surówek, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych i pieczonych.
 W trakcie trwania postu możemy pić wodę, wodę wzbogaconą o cytrusy bądź imbir, herbaty zielone i owocowe, kawę bezkofeinową zbożową, oraz wszelkie zioła.

UWAGA

W przypadku podjęcia i chęci przeprowadzenia postu zgodnie z zaleceniami nie powinno spożywać się napojów z kofeiną oraz napojów alkoholowych oraz spożywania innych używek włącznie z papierosami.

Przykładowy jadłospis dzienny

  • Śniadanie

    Sok: Imbir/jabłko/szpinak
    Zakwas buraczany
    Surówka 1: Marchew z koperkiem i sokiem z pomarańczy
    Surówka 2: Papryka, ogórek kiszony, czerwona cebula
    Warzywa: Kalafiornica ("jajecznica" z kalafiora z kurkumą i szczypiorkiem)
  • Obiad

    Zupa: Krem z białych warzyw
    Surówka 1: Sałata z dressingiem ziołowym na wodzie
    Obiad; Gołąbek z sosem pomidorowym
    1-2 razy w tygodniu deser, np pieczone jabłko z cynamonem, mus owocowy
  • Kolacja

    Surówka 1: Czerwona kapusta z pomidorem i bazylią
    Surówka 2: Kiszona kapusta
    Warzywa: Leczo warzywne